pärnu

pärnu

keskiviikko 19. huhtikuuta 2017

Pyörätesti

Kävin eilen Liikuntakeskus Pajulahdessa pyörätestissä. Sen tarkoituksena on selvittää, miltä kunto näyttää lukujen ja wattien valossa pitkän talven jälkeen.

Ennen testiä kävin tekemässä pienen hölkkälenkin ulkona. Verryttelin lihakset lämpimäksi, jotta olo olisi mahdollisimman tuore heti kuntopyörän päälle hyppäämisen jälkeen.

Testissä vastus kasvoi kolmen minuutin välein ja samalla syklillä sormen päästä tiristettiin verta. Kasvoilla oli happimaski, joka rekisteröi jokaisen hengenvedon. Toisia se kuulemma ahdistaa, mutta minä en kokenut sitä mitenkään ikäväksi.


Testin ensimmäinen taso, 80 wattia, ei tuntunut vielä missään. Aika monta 20 watin porrasta sain mennä eteenpäin ennen kuin pyörittäminen alkoi poltella lihaksissa. 200 watin eteen joutui tekemään huomattavasti enemmän töitä kuin wattbikella. Lauantaina ajelin wattbikea 200 watin teholla tunnin putkeen, mutta tuolla testipyörällä en olisi varmasti ajanut puoltakaan siitä, sen verran nihkeältä se tuntui.

Testissä minua kiinnostivat eniten aerobinen ja anaerobinen kynnykseni. Toisin sanoen sykkeet ja watit perus- ja vauhtikestävyysvauhdeissa. Testaajan mukaan ne asettuivat ensi vilkaisulla noin 140 ja 200 wattiin, hengityskaasujen perusteella vähän ylemmäs. Lopulliset tulokset saan muutaman viikon sisällä.

Laktaattia oli tuossa 140 watissa 1,5 sitä seuranneessa 160 watissa 2,1 millimoolia. 200 watissa laktaattilukema oli tasan 4. Minulle sekin on vielä melko matala, sillä saan hapot nousemaan melko korkealle ja kestän niitä kohtuullisen hyvin. Testin lopussa hapot olivatkin 14,9. Testini kesti tasan 30 minuuttia ja viimeinen kuorma, jonka ajoin loppuun asti, oli 260 wattia.

Testin perusteella hapenottoni on 56 milliä, rasvaprosentti 18 ja teho/painosuhde 4.47 wattia per painokilo. Ihan kelpo lukemat tällaiselle ikänaiselle:) Kokonaisuudessaan tulokset olivat parempia kuin edellisessä, vuoden 2015 elokuussa ajamassani testissä. Ja sitähän minä toivoinkin.

Se, että kehittyy, motivoi sitomaan lenkkarien nauhoja yhteen, hyppäämään pyörän satulaan tai pulahtamaan altaaseen. 

En ole vielä ilmoittautunut yhteenkään ensi kesän kilpailuun, mutta vielähän tässä ehtii. Kiva nähdä, mitä tästä kropasta saa irti lappu rinnassa.















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti