pärnu

pärnu

lauantai 19. marraskuuta 2016

Lenkkiä ja leipomista

Tähän lauantaihin on kuulunut hyvä juoksulenkki, pulahdus avantoon, leipomista ja Meten synttäreiden juhlintaa, vol.2.

Seurakaverini Joosua kutsui porukkaa juoksemaan kanssaan aamulla reilun kympin lenkin ja testaamaan Mytäjäisten avantouintipaikkaa. Eihän siitä voinut kieltäytyä!



Otettiin tosin Katjan kanssa pieni varaslähtö yhteislenkille ja juostiin tunti pohjille ennen varsinaista yhteislenkkiä. Saatiinpa samalla viikon pitkä lenkki kipiteltyä. Isommalla porukalla juostiin siis Mytäjäisistä Ala-Okeroistentielle, sieltä Jokimaalle ja Hennalan kautta takaisin Mytäjäisiin. Kiva lenkki, joka hujahti porukassa jutellessa melkein itsestään.

Avantouinti oli aika nopea ja vilpoinen kokemus. Vesi oli tosi kylmää! Varpaat ja nilkat tuntuivat jäätyvän heti. Mutta pari kertaa siellä käytiin ja varmasti tullaan käymään myös jatkossa. Teki tosi hyvää!



Ajelin Mytäjäisistä kaupan kautta kotiin ja ryhdyin leipomaan. Meten kymppisynttäreitä juhliittiin jo viime viikonloppuna, mutta koska kaikki kummit eivät päässeet silloin paikalle, juotiin toiset kahvit tänään.

Sain kaveriltani Essilta ihan loistavan täytekakkupohjan reseptin, jolla ei näköjään voi epäonnistua. Reseptin salaisuus on kiehuvassa vedessä, jota tulee ihan lopuksi taikinan joukkoon 6 ruokalusikallista. Muut ainesosat ovat 4 munaa, 2 kuppia sokeria (vaahdoksi), 2 kuppia vehnäjauhoja ja 2 teeluskiallista leivinjauhetta. Sillä sai aikaiseksi näin hienosti kohonneen pohjan.



Kakun kostuttaminen, täyttäminen ja koristelu olivat Simon käsialaa. Banaani-mansikkahillo-vaniljakastikekombo toimii sekin aina.




Suolaiseksi piirakaksi tein Soppa365:n ohjeella ruokaisan ja helpon lohipiirakan. Siitä tuli tosi hyvää! Piirakan päälle laitettiin koristeeksi pari keitettyä kananmunaa, punasipulia ja tilliä. Tätä teen varmasti toistekin.



Piirakan ohje on tässä:

Helppo lohipiirakka

Ainekset

Pohja

2 dl vehnäjauhoja 2 dl kaurahiutaleita 2 tl leivinjauhetta 3/4 tl suolaa 50 g voita 2 dl maitoa.
(tai kaupan valmis piirakkapohja) 

Täyte

1 prk raejuustoa (200 g), 1 prk smetanaa (120 g), 1 muna, 1 rkl sitruunanmehua, 1 rkl tuoretta tilliä hienonnettuna, ½ tl suolaa, ripaus mustapippuria rouhittuna, 300 g lämminsavulohta (laitoin noin 200 grammaa, joka riitti mainiosti)

Koristeluun

3 keitettyä munaa, ½ punasipulia, tillinoksia

Valmistusohje

  1. Tee pohjataikina. Sekoita kuivat aineet keskenään. Sulata voi ja lisää maidon kanssa jauhoseokseen. Sekoita taikina tasaiseksi.
  2. Kaada taikina voideltuun piirakkavuokaan (Ø 22 cm) ja taputtele jauhotetuin käsin tasaiseksi.
  3. Sekoita raejuusto, smetana, muna, sitruunamehu, tilli, suola ja pippuri keskenään. Kaada seos piirakkapohjalle. Paloittele savulohi ja ripottele pinnalle.
  4. Paista piirakkaa 225-asteisessa uunissa 25–30 minuuttia, kunnes pohja on kypsä ja täyte hyytynyt ja saanut väriä pintaansa.
  5. Koristele piirakka munaviipaleilla, punasipulisilpulla ja tillillä.

Huomenna on ohjelmassa ainakin Karisman joulunavaus ja Eveliinan keikka, jota Mette haluaa mennä katsomaan ja kuuntelemaan. Tulkaahan kaikki muutkin! Eveliina esiintyy klo 14 ja 16.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti